Bakan Tekin: “Özel eğitim ve rehabilitasyon sürecine 13 milyar destek”
Bakan Tekin: “Özel eğitim ve rehabilitasyon sürecine 13 milyar destek”
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin:
“Bugün geldiğimiz noktada 3 bin 243 kurum aracılığıyla 55 bin personelimiz ile yaklaşık 559 bin kişiye hizmet veriyoruz.”
“Bu sektörü sabote etmeye çalışan, sunulan hizmetlerin etkisini azaltan, kamuoyu imajını olumsuz etkileyen unsurlar var. Eylül ayı itibarıyla kurum açılışlarını durdurduk.”
ANTALYA – Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin toplumun çok geniş bir kesimine devletin sosyal yüzünü en uygun şekilde yansıttığının altını çizerek, “Bugün geldiğimiz noktada hizmet veriyoruz. 3 bin 243 kurum ve 55 bin personeliyle yaklaşık 559 bin kişiye hizmet veriyor.Devletin 2023 yılı itibarıyla “Eğitim süreci için bu anlamda ödediği tutar 13 milyar liranın üzerindedir” dedi.
Bakan Tekin, Antalya Belek Turizm Merkezi’ndeki bir otelde düzenlenen 6. Özel Eğitimde Rehabilitasyon Merkezlerinin Rolü ve Eğitimde Niteliklerin Artırılmasına İlişkin Türkiye Toplantıları programına katıldı.
Bakan Tekin, “İnsan yaşasın, devlet yaşasın” sloganıyla toplumun her kesimine hizmet veren bakanlığın, sosyal devlet anlayışının bir tezahürü olduğunu ve özel eğitime ihtiyacı olan bireylere değer kazandırmayı amaçladığını söyledi. toplumda hak ediyorlar; Sosyal, siyasi, ekonomik ve kültürel açıdan eşit koşullara sahip olmaları için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Bakan Tekin, eğitimin sosyal ve kültürel hayata katılma, günlük yaşam becerilerini uygulamalı olarak görme ve değerlendirme, toplumda aktif rol oynama üzerinde geliştirici etkiye sahip olduğunu ve özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenciler için kritik önem taşıdığını kaydetti. Kapsamı, işlevi ve uygulamalarıyla değerli bir yere sahiptir. Her geçen gün daha da değerli hale geliyor, çünkü engel türü, sosyoekonomik düzeyi, cinsiyeti ne olursa olsun her çocuğun mümkün olan her yerde öğrenme potansiyelini tam anlamıyla besleyen bir eğitim sistemine ihtiyacı var. Bu bağlamda bakanlık olarak en özel sermayemiz, özel eğitime ihtiyaç duyan tüm öğrencilerimizin potansiyellerinden en üst düzeyde yararlanabilmeleri için her türlü desteği sağlamaktır. Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerimizin kişisel yetenekleri doğrultusunda ihtiyaç duydukları tüm alanlarda gelişimlerini sağlamak, kendi potansiyellerini ortaya çıkarmak ve çocuklarımızı hayata hazırlamaktır. “Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri de hastalarımıza değerli hizmetler sunuyor” dedi.
“Devletin sosyal yüzü”
Bakan Tekin, ailelerin desteği ve rehberlikle araştırma merkezlerinin öğrencilere yönelik en uygun eğitim ortamlarını ve uygulanacak eğitim programını eğitsel değerlendirme ve tanılama süreciyle belirlediğini kaydetti.
Destek eğitim hizmetlerinin özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri tarafından hazırlanan eğitim programları doğrultusunda hassasiyetle uygulanmasının büyük önem taşıdığının altını çizen Bakan Tekin, “2007 yılından bu yana eğitimsel değerlendirme ve teşhis hizmeti sunduğumuz birey sayısı 66 milyon 145’tir. bin 454. Özel eğitime ihtiyaç duyanların olduğunu biliyoruz. Bireylerin eğitimi ve rehabilitasyonu sadece tek bir alandaki faaliyetlerle sağlanamaz. Bu bağlamda özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ailelerin ihtiyaçları doğrultusunda rehberlik hizmetleri sunmakta ve yürütmektedir. Bu prestijle, bu kurumlarda tamamlayıcı eğitim alan yaklaşık 559 bin birey ile aileleri ve okulları, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri dikkate alındığında “Rehabilitasyon merkezlerinin devletimizin toplumsal yüzünü yansıttığını görüyoruz. Toplumun geniş bir kesimine en uygun yol.”
“Bu sene 13 milyar destek”
Özel eğitim hizmetlerinin güncel ve bilimsel yöntemlere uygun olarak sunulması, yaygınlığının ve kalitesinin artırılması amacıyla Türkiye’de uluslararası gelişmeler takip edilerek çeşitli yasal düzenlemeler yapıldığının altını çizen Tekin, “2005 yılında çıkarılan Kanun ile özel eğitim ve öğretim Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu bünyesinde faaliyet gösteren çocuk koruma servisleri kuruldu.” Rehabilitasyon merkezlerine ilişkin yetkiler Bakanlığımıza devredilmiştir. Sunulan hizmetten yararlanan kişi sayısını, öğretim programlarının içeriğini, istihdam edilen eğitim çalışanı sayısını, kurumlarımıza sunduğumuz ek fiyatları dikkate aldığımızda bu değişimin ne kadar değerli olduğunu anlıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada 3 bin 243 kurumla yaklaşık 559 bin kişiye 55 bin hizmet veriliyor. “Çalışanlarımızla hizmet veriyoruz. 2023 yılında sadece verdiğiniz eğitime 13 milyar TL’den fazla para ödedik” dedi.
“Yönetmelikler”
Bakan Tekin, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin sunduğu hizmetlerin bütünsel kalitesinin artırılmasına yönelik hem uygulanan programlarda hem de yasal düzenlemelerde birçok çalışma yürüttüklerini belirterek, “Yaptığımız yasal düzenlemelerle, Kurumların alan uzmanları tarafından yönetilmesini sağlamak için kurum yöneticisi olma koşulları. Engelli bireyler ve aileleri için.” “Sorunların çözümüne yönelik profesyonel çalışmalar yapacak kurumlarda sosyal hizmet uzmanlarının görevlendirilmesini sağladık. Ayrıca merkezlerin telafi eğitimleri, çalışma saatleri gibi farklı konulara yönelik düzenlemeler de yaptık” dedi.
“Bölgeyi sabote etmeye çalışan unsurlar vardı”
Bakan Tekin sözlerimi şöyle tamamladı: “Bu camiada hem ahlaki, hem insani vicdanı hem de kamusal sorumluluklarıyla bakanlığa hizmet etmek için orada bulunanlar olduğu gibi sektörü sabote etmeye, krizin etkisini azaltmaya çalışan unsurlar da vardı. Verilen hizmetler kamuoyunda imajı olumsuz etkiliyor. Eylül ayı itibarıyla kurum açılışlarını durdurduk.” “İlgili mevzuat altyapısında sizlerle birlikte yeni adımlar atacağız. Bakanlık olarak yaptığımız her çalışmada ve yaptığımız her değişiklikte öncelikli amacımız, özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin ve ailelerinin yüzlerinde bir gülümseme görmek ve onların gözünde geleceğe dair bir umut” dedi.